Grid Computing

Grid Computing Nedir?

Kavamsal olarak IBM tarafından ortaya atılan Grid Computing, Distributed computing olarak adlandırılan, dağıtık durumdaki çok sayıda bilgisayarı birbirine bağlayarak bilgi işleme yönteminin sanallaştırılmasını sağlayan çözüm mimarisine verilen isimdir. Bu teknoloji, bilgi teknolojileri dünyasında halen kullanılmakta olan dağıtık bilgi işleme, peer-to-peer, Web ve sanallaştırma teknolojileri gibi bir çok kavramın günümüzdeki formu olarak kabul edilmektedir.

Buradaki temel amaç, dağıtık bilgi işleme ve veri kaynaklarının kullanıldığı işlemciler, ağ ve depolama ürünleri ile tek ve büyük bir sistem yaratmaktır. Yaratılan bu sistem tamamen birbirinden bağımsız çalışmakta olan ve birbirine benzemeyen (yani donanımlar özdeş olmak zorunda değildir) sistemlerin bir araya gelerek oluşturduğu sanal bir işleme gücüdür. Bu sayede, bilgi sistemleri kapasitelerine teoride sonsuz bir kullanım imkanı sunmaktadır.


Temelde çalışma mantığı çok basittir. İşlem sırasında Grid ağındaki her bilgisayara işlem yapmak ve sonuçlandırmak üzere paketler gönderilir. Bu sayede organizasyonunuz içindeki bilgi işleme gücü ve veri kaynakları optimum seviyede kullanılır.

Grid computing ile ilgili 2 temel kural mevcuttur.

- Grid, dağıtık ve sanal bir yapıdır. Merkezi yoktur.
- Grid Computing iş hedeflerine göre belirlenmiş bir servis kalitesi çerçevesinde çalışmalıdır.

Grid Teknolojisinin Faydaları

Grid computing bizlere paylaştırılabilir bilgi işleme gücü sunar. Günümüzde bilgi işleme ortamları çabuk toparlanabilen, geliştirme çalışmalarına açık ve entegre edilebilir olmaya ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle kritik iş süreçleri için grid çözümü uygulanmasının hem iş hemde teknolojik açıdan yararları olacaktır.

İş Yararları

- Zamana bağlı sonuçların üretilmesini hızlandırır
- Kalibrasyon ve işletim esnekliği getirir
- İş ihtiyaçları anlık ya da zaman içerisindeki değişikliklere göre ölçeklenebilir
- Üretimin arttırılmasında yardımcı olur
- Yatırım maliyetlerini azaltır

Teknolojik Yararları

- Altyapıda iş yükü ve kaynak kullanımında optimizasyonu sağlar
- Veriye ulaşılabilirliği arttırır
- Kendini toparlayan, yüksek kullanılabilirliği olan bir altyapı kurmakta yardımcı olur

Günümüzde Grid Teknolojisi'nin kullanıldığı bazı proje ve organizasyonlara örnek vermek gerekirse;

CERN

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, yaptığı birçok teknik ve bilimsel konudaki araştırmada Grid Computing teknolojisinden yararlanmaktadır.

SETI

Yerdışı Yaşama İlişkin Akıllı Varlıkları Araştırma Projesi ya da kısaca SETI olarak bilinen proje, bu teknolojinin kullanım alanlarına örnek teşkil eden en bilinen çalışmadır.

TERAGRID

Henüz oluşum aşamasında olan bu çalışma dünyanın en geniş, en hızlı dağıtık altyapısını inşa etmek için 2001 yılından beri devam etmektedir. Tamamlandığında, beş merkeze dağıtılmış olacak 20 teraflopluk hesaplama gücü, yaklaşık bir petabyte data barındırma kapasitesi, yüksek çözünürlükte görsel ekipmanları ile Grid için gereken araçları içinde barındırması hedefleniyor.
Günümüzde IBM, Intel, Qwest, Sun Microsystems ve ORACLE gibi firmalarca desteklenmekte olan proje, Amerika Birleşik Devletleri’nın dört büyük superbilgisayar laboratuarlarını da içinde barındırmaktadır.

Kaynaklar

www.ibm.com
en.wikipedia.org
www.oracle.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAP ‘ye Giriş

Pazarlama Yönetiminde Değer Kavramı

DHCP Relay Agent Uygulaması