SAP ‘ye Giriş

Yıllardır bilişim sektöründe olmama rağmen bu güne kadar yollarımız kesişmemişti SAP denen derya deniz ile. Yakın zamana kadar açılımının bile ne olduğunu bilmediğim (System Analysis and Program Development) SAP ile ilgili bildigim ögrendigim seyleri sizlerle paylasmak istedim.

SAP, 1972 yılında “Veriyi gerçek zamanlı işleyebilmek adına geliştirilen bir yazılım” vizyonu ile IBM den ayrılan 5 duayenin oluşturduğu (Dietmar Hopp, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner, Klaus Tschira and Claus Wellenreuther) bir Alman yazılım şirketidir. Kurum kurulduğu 1972 yılının sonunda 9 kişilik bir ekip ile geliştirdiği Finansal Analiz modülü ile 620.000 Mark gelir elde ederek büyük bir başarıya imza atmıştır. 1973 yılında, üzerinde çalıştıkları Finansal Muhasebe modülünü tamamlayarak yıl içerisinde 40'tan fazla şirkete bu ürünü satmayı başardılar. 1972 yılında başlayan bu macera, günümüzde 280 bin müşteri, toplamda 69 bin çalışan ve €100 milyar yaklaşan piyasa değeri ile yazılım dünyasına yön vermeye devam etmektedir.

SAP Genel Merkezi Walldorf — Almanya

Nedir bu SAP?
Şirketin piyasada en fazla rağbet gören, en popüler kabul edebileceğimiz 2 farklı ürünü vardır. SAP ERP (Enterprise Resource Planning) ve SAP Business Objects. Bugün SAP ‘nin ERP ürününden bahsedeceğiz.
ERP tanım olarak, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel isimdir. Piyasada birçok üreticinin farklı sektörler üzerine uzmanlaştıkları ERP çözümleri mevcut olmasına rağmen SAP özellikle kurumsal pazardaki liderliğini yıllardır korumaktadır. Bu noktada SAP için şirketinizde yer alana departmanlara ait süreçlerin bilgisayar ortamına taşınmış hali olarak tanımlayabiliriz.

Peki SAP bunu nasıl yapıyor?

Yapısı gereği modüler bir sistem olan SAP ERP yazılımı, yukarıda da görebileceğiniz gibi sektörel olarak farklı modüllere ayrılıyor. Kendimce önemli gördüğüm bazı modülleri aşağıda sizlere özetlemek istiyorum;

FI (Financial Accounting):
SAP ’nin finansal yönetim modülüdür. Muhasebe ve finans verilerin kaydının tutulması ve geriye dönük saklanmasının yanında, planlama ve kontrol faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine de olanak vermektedir.

HR (Human Resources):
SAP ’nin İnsan Kaynakları modülüdür. Kurum içerisinde İK alanında gerçekleştirilen tüm faaliyetler için kullanılmaktadır.

PP (Production Planning):
SAP ‘nin üretim planlama modülüdür. En önemli modüllerden birisidir. Üretim tesislerinde yer alan ölçüm sistemlerine ait verilerin SAP ‘ye aktarılmasını sağlar. Bu sayede harcanan efor, kullanılan ham madde ve malzeme, ve üretim planı gibi kritik verilerin işlenmesini ve geleceğe yönelik tahminlerde bulunulmasını sağlar.

SD (Sales and Distribution):
SAP ‘nin Satış ve Dağıtım modülüdür. Kurum içerisinde gerçekleştirilen tüm satış ve dağıtım faaliyetlerinden (Faturalama, sipariş, teslimat, vb.) bu modül sorumludur.

SAP 'a ait ürün ve hizmetler hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için http://go.sap.com/index.html sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kurumunuz içerisindeki tüm süreçleri ve süreçler içerisinde kullandığınız kaynakların tamamını tek bir merkezden yönetebileceğiniz SAP ERP çözümünü basit anlamda sizlere anlatmaya çalıştım. Teknik detayları içeren diğer yazılarımla görüşmek üzere.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pazarlama Yönetiminde Değer Kavramı

DHCP Relay Agent Uygulaması