CA KURULUMU

Bu yazımda size güvenlik için bence olmazsa olmaz olan CA’dan (Certification Authority) bahsetmek istiyorum. Certification Authority’i kullanarak şirketimizde sertifika bazlı güvenliği sağlayabiliriz.

CA kurulumu için öncelikle bilgisayarımızda IIS yüklü olmalı. Fakat ben bu senaryoda IIS i kurmadan CA kurulumunu yapacağım sonra bu durumu düzelteceğim.

Öncelikle Control Panel’den Add / Remove Programs menüsünü açıyoruz. BU menüyü kısa yoldan “Başlat / Çalıştır”a gelip “appwiz.cpl” komutu ile de açabiliriz.


Ardından “Add / Remove Windows Components” seçeneğini seçip işleme devam ediyoruz.

Karşımıza çıkan sayfada “Certificate Services” seçeneğini seçiyoruz.

Burada ayrıca “Details” seçeneğini seçerek yapacağımız yüklemenin ayrıntılarını görebiliriz.


Burada “Ent. root CA” seçeneğini seçerek kuruluma devam edelim. Eğer sertifika hizmetini domain ortamında kullanacaksak ilk 2 seçeneği seçmeliyiz. Eğer CA hizmeti Workgroup ortamında verilecekse Stand-alone seçeneklerinden bir tanesi kullandığımız senaryoya göre seçilmelidir.


Burada CA için bir isim tanımlıyoruz.

Sertifika servisi ile ilgili veri tabanının ve log dosyalarının nerede saklanacağını belirliyoruz. Burada kurulum sihirbazı bizim için bir lokasyon belirliyor. Lokasyonları belirledikten sonra “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

Kurulum başladıktan bir süre sonra IIS Servisi kurulu olmadığı için “Web Enrollment Support” kurulumu ile ilgili bir hata alacağız. Bu hatayı önemsemeden kuruluma devam edebiliriz. IIS kurulduktan sonra bu sorun giderilecektir. Eğer CA kurulumundan önce IIS kurulumunu yaparsak bu hata ile karşılaşmayız.

Bu ekran ile birlikte CA kurulumunu tamamlamış olduk.

Şimdi IIS kurulumuna geçelim;

“Windows Bileşenleri” Ekle / Kaldır menüsünden Application Server seçeneği seçildiğinde IIS ile ilgili kurulması gereken bileşenler kurulacaktır.

Kurulum esnasında sihirbaz bizden I386 dosyasını isteyecek. Bu dosyanın yerini bilgisayarımızdan ya da Windows Server 2003 CD’sinden gösterip kuruluma devam ediyoruz.

Bu ekran ile birlikte IIS kurulumunu bitirmiş oluyoruz.

Bunun ardından komut satırından; (cmd)
certutil –vroot

komutunu koşturarak IIS’te CA ile ilgili gerekli ayarların gerçekleşmesini sağlıyoruz.


Böylece kurulumu tamamlamış olduk.

Certification Authority arayüzü.
Bu yazımda size CA kurulumunu anlatmaya çalıştım. Bir sonraki yazımda CA kullanılarak nasıl sertifika oluşturulacağından ve nasıl sertifika talep edebileceğimizden bahsedeceğim.
Görüşmek üzere ..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAP ‘ye Giriş

Pazarlama Yönetiminde Değer Kavramı

DHCP Relay Agent Uygulaması