Cloud Computing

Cloud (Bulut) bilişim sistemleri günümüze geleceğin teknolojisi olarak görülüyor. Açıkçası henüz çok yeni bir teknoloji olmasına rağmen bu “çılgınlığın” etkilerini ve bu alanda artarak büyüyen yatırımların sonuçlarını gün geçtikte daha net bir şekilde görüyoruz. Peki nedir bu teknoloji?

Bulut Teknolojisini lokasyon bağımsız bir hizmet olarak düşünebiliriz. Kısaca ihtiyaç duyduğumuz tüm servis, kaynak ve yazılımların başka bir lokasyonda, bu servisi sunan sağlayıcı şirketler tarafından barındırılması ve servis olarak internet üzerinden bize sunulmasıdır.



İlk etapta konuya yabancı olanlar için çok ütopik gelebilir ama hepimiz yıllardır bir bulut ile beraber yaşıyoruz aslında. Özellikle son yıllarda artmakla birlikte, yıllardır günümüzün büyük bir bölümünü bir bulut içerisinde geçiriyoruz; internet bulutundan bahsediyorum. Sadece buradan baktığımızda bile fikrin aslında bize çok da yabancı olmadığını anlayabiliriz.

Cloud Computing (Bulut Bilişim Teknolojisi) her ne kadar yeni bir teknoloji gibi görünse de aslında bildiğimiz ve kullandığımız bazı teknolojilerin bir arada harmanlanması ile oluşturulan bir çözümdür. Temelinde Hosting ve Grid Computing yatmaktadır.

Hosting; bir ya da daha fazla hizmete ilişkin tüm bileşenlerin barındırılması, yayınlanması ve korunmasını sağlama işine verilen global bir isimdir.

Grid Computing, diğer adıyla Distributed Computing (Dağıtık Bilgi Sistemleri), bilgiyi işleme yöntemlerinin sanallaştırılmasına imkan veren çözüm mimarisinin genel adıdır. Amaç, bilgiyi işlemekte kullanılan kaynakları bir araya getirerek tek ve büyük bir sistem yaratmaktır. Böylece, teorik olarak, bilgi sistemlerine sonsuz bir kullanım imkanı sunulmaktadır.
Bu konuyu, ileride daha ayrıntılı inceleyeceğiz.

Peki, bu teknolojiyi neden tercih etmeliyiz?
Aslında en başta sorulması gereken soru bu sanıyorum. Özellikle günümüzde teknolojiye bu kadar yatırım yapılıyorken, firmalar kendi datacenter’larına onbinlerce hatta yüzbinlerce lira yatırırken bir de “Bu teknoloji için yeni yatırımlara ne gerek var?” diye düşünebilirsiniz kendi içinizden. Aslında Cloud teknolojisi tam da burada bize kendi çözümlerini sunuyor.

1. Düşük Maliyet

Bu teknolojinin bize sağlayacağı en büyük artısı maliyetlerimizi düşürmek olacaktır. Bu konuyu sizlere bir örnek ile açıklamaya çalışayım;
Şirketinizde, yeni bir proje için ya da mevcut projenizi genişletmek için bir adet database sunucusuna ihtiyacınız var. Bu projenizde Microsoft ile çalıştığınızı düşünelim. İhtiyaçlarınız;

- Donanım (sunucu, storage, vs..) maliyeti
- SQL Server Sunucu Lisans maliyeti
- SQL Server Client Access Lisans maliyetleri
- Sunucu barındırma maliyetleri (Elektrik, barındırma, soğutma, internet bağlantısı, vs..)
- Opsiyonel olarak Backup Agent, AV Agent, Monitoring Agent maliyetleri (eğer yapınızda kullanıyorsanız)

Bunlar aklıma ilk gelenler. Üstelik çıkabilecek arızalar, bakım anlaşmaları, personel ihtiyacı ve lisansların yenileme sürelerinden hiç bahsetmedim bile. Bütün bu maliyetlere katlanmak yerine Cloud üzerinden SQL Server Data Services hizmetini veren bir sağlayıcı ile anlaşarak ihtiyaçlarınızı çok daha ekonomik bir şekilde sağlayabilirsiniz.

Maliyet konusunda Cloud’un sağladığı faydalardan biri de size aldığınız hizmetin kapsamını istediğiniz zaman değiştirme olanağı sunması. Bu sayede operasyonunuza yansıyacak anlık değişiklikler karşısında (örneğin; belirli sayıda personelin işten ayrılması ya da işe yeni personel alınması gibi) yapmanız gereken tek şey hizmet sağlayıcınızla görüşmeniz olacaktır. Böylece maliyetleri minimum seviyede tutarak operasyondan optimum faydayı elde edebilirsiniz.

2. Erişilebilirlik


Bildiğiniz gibi günümüz BT sektöründe en önemli konu yüksek erişilebilirlik. Peki bunu sağlamak için yapılması gereken yatırımı hiç gözünüzde canlandırdınız mı? Az önce verdiğim örnek ile konuya devam etmek istiyorum.
Örneğimizde bahsettiğimiz projenin 7/24 hizmet veren bir çağrı merkezi operasyonu olduğunu ve erişilebilirliğin şirket kazancını doğrudan etkilediğini düşünün. Bu durumda sunucularınızı barındırdığınız lokasyonun yaşanabilecek her türlü sorunda hizmet vermeye devam edebiliyor ve meydana gelebilecek herhangi bir doğal afet (sel, yangın, deprem,vs..) sonucunda da operasyonunuzun bir Olağanüstü Durum Merkezi’nden (ODM) çalışmaya devam edebiliyor olması sizin birinci önceliğiniz olacaktır. Böyle bir yatırımın boyutlarının ne kadar büyük olacağından bahsetmeye bile gerek duymuyorum. Oysa günümüzde bu işi ciddiye alarak yapan firmalar bu altyapıyı zaten kurmuş durumdalar. Bu sayede biz de, sunucularımızın ve dolayısıyla yararlandığımız servislerin kendi veri merkezlerimizde barındırılmasından çok daha güvenli ve yüksek erişilebilirlik sağladığımız bir mimari oluşturmuş oluruz.

3. Erişim Kolaylığı

Maliyet ve erişilebilirlik konusunda sağladığı avantajlardan sonra bence Cloud’un en önemli özelliği bu teknoloji üzerinden kullandığımız servislere erişim kolaylığıdır. İhtiyacımız olan tek şey bir internet bağlantısı olacaktır. Temelinde platform bağımsız çalışması tasarlanan bu servis sayesinde istediğimiz herhangi bir browser üzerinden internet bağlantısı sağladığımız her noktadan rahatlıkla servislerimize ulaşabileceğiz. Ayrıca sistemin platform bağımsız çalışması da mobil kullanıcılar için büyük avantaj sağlayacaktır.

4. Yönetim Kolaylığı

Günümüzde bir BT operasyonunun sağlıklı bir şekilde yönetilmesi deneyim ve bilgi birikimine sahip bir ekip ile mümkündür. Üstelik bu ekibi oluşturmak için hem işverenler hem de adaylar yoğun ve sancılı bir süreçten geçerler. Servislerimizi Cloud üzerinden alarak;

- Raporlama
- 7/24 izleme
- Yedekleme
- Bakım
- Güvenlik Yönetimi

gibi günlük BT operasyonunun temelini oluşturan konularda hizmet aldığımız servis sağlayıcının size sunacağı hizmetleri kullanmış olacaksınız. Böylece BT Operasyonunuzun giderlerini minimize etmiş olacaksınız.

Bu yazımda size Bulut Bilişim Sistemleri hakkında genel bir bilgi vermeye çalıştım. Sistemin riskleri ve yararlanabileceğimiz servisler hakkındaki diğer yazılarımda görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAP ‘ye Giriş

Pazarlama Yönetiminde Değer Kavramı

DHCP Relay Agent Uygulaması