Active Directory Kurulumu

Bu yazımda size Microsoft Active Directory kurulumunu anlatmaya çalışacağım.

Bu kurulum için bilgisayarınızda sahip olmanız gereken özellikler:

* 250 MB NTFS ile formatlanmış disk alanı (Bunun 50 MB’lik kısmı Active Directory için, kalan 200 MB’lik kısmı ise Log dosyaları için gereklidir.)

* Ethernet kartı. (Kuruluma başlamadan önce IP konfigürasyonlarının yapılması tavsiye edilir.)

* Windows Server 2003 cd’si ya da I386 klasörü. (Eğer kurulum ile beraber DNS de yapılandırılacaksa.)


Kuruluma başlamak için öncelikle Başlat / Çalıştır menüsüne gelerek “dcpromo” yazıyoruz.



Karşımıza “Active Directory Installation Wizard” adında bir yükleme sihirbazı geliyor.



Next diyerek kuruluma başlıyoruz.



Bu pencerede Domain Controller’in (DC) türünü seçiyoruz. Eğer yeni bir domain (etki alanı) kuruyorsak birinci seçeneği, (DC for a new domain) varolan bir domaine ikinci bir DC katmak istiyorsak (additional DC) ikinci seçeneği seçerek kuruluma devam ediyoruz.


Bu pencerede domain türünü seçeceğiz. Eğer kurduğumuz domain yeni bir forest içinse birinci seçeneği, varolan bir domain’e child domain oluşturuyorsak ikinci seçeneği, varolan bir forest’a yeni bir tree oluşturmak istiyorsak üçüncü seçeneği seçmeliyiz. Mevcut yapımızda başka herhangi bir domain olmadığı için biz birinci seçeneği seçiyoruz.



Bu sayfada şirketimizde/evimizde kuracağımız domain için gereksinimlerimizi karşılayacak doğru bir isim belirliyoruz.



Bu sayfada ise DC için kullanacağımız “NetBIOS” ismini görmekteyiz.

Kurulum sihirbazı bizim için domain ismimize uygun bir NetBIOS ismini otomatik olarak belirler. Değiştirmek istersek bu menüden bu işlemi gerçekleştirebiliriz.

Bu sayfada Active Directory’nin kullanacağı database (veri tabanı) ve log dosyalarının nerede saklanacağını belirliyoruz. Default olarak bu dosyalar C:\WINDOWS\NTDS dizininde saklanır.



Burada ise SYSVOL klasörünü yerini belirliyoruz. Zaman içinde oluşturduğumuz GPO’lar ve script’ler bu klasörün içinde depo edilecektir.



Bu sayfada kurulum sihirbazı bize DNS servisini bizim yerimize yapılandırmasını isteyip istemediğimizi sormaktadır. Eğer mevcut yapımızda bir DNS Server var ise, ya da DNS Server’i kendimiz manuel olarak konfigüre etmek istiyorsak birinci ya da üçüncü seçeneği seçebiliriz. İkinci seçenek ile birlikte kurulum sihirbazı bizim için DNS Server’i kuracak ve yapılandırmasını yapacaktır.



Bu sayfada organizasyonumuzun yapısına göre izinleri belirlemekteyiz. Eğer mevcut yapımızda Windows 2000 öncesi sunucu işletim sistemleri ile çalışan uygulamalar var ise birinci seçeneği seçmeliyiz. Fakat bizde böyle bir durum olmadığı için Windows 2000 ve sonrasını (Windows 2003) destekleyen ikinci seçeneği seçiyoruz.



Burada ise Sistem Geri Yükleme Modu (System Restore Mod) için bir şifre belirliyoruz. Eğer ileride Active Directory ile ilgili bir sorunla karşılaşırsak ve bilgisayarı Restore Mod’da açıp herhangi bir back-up’tan (yedek) geri dönmek istersek bu şifreyi kullanacağız.



Bu “summary” (özet) sayfasında Active Directory kurulumu için talep ettiğimiz değişikliklerin kurulumdan önce son bir özet halini görmekteyiz. Eğer istediğimiz ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmak istiyorsak “Next” seçeneğini seçmeden önce geri dönüp gerekli ayarları yapmalıyız.



“Next” seçeneğini seçtiğimizde sihirbaz kuruluma başlar. Kurulum devam ederken sihirbaz bizden DNS Server yapılandırması için I386 Dosyasını isteyecek. İstenilen dosyayı gösterdikten sonra kurulum devam edecektir.



Bu ekran ile birlikte kurulumu bitiriyoruz. “Finish” dedikten sonra bilgisayarımızı yeniden başlatarak kurulumu sorunsuzca tamamlamış oluyoruz.

Yeniden başlatma işleminden sonra kurulumda herhangi bir eksiklik olmadığından emin olmak için önce “Active Directory Users and Computers” menüsünü açarak tüm bileşenlerin olup olmadığını, sonra da DNS Server’i açarak SRV ve A (host) kayıtlarının gelip gelmediğini kontrol etmeliyiz.

Gereksinimlerinize bağlı olarak kurulumdan sonra bir şifre belirlemeyi de (önerilir) unutmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAP ‘ye Giriş

Pazarlama Yönetiminde Değer Kavramı

DHCP Relay Agent Uygulaması